Ode aan het kernkwadrant: een eenvoudige maar krachtige tool om je kwaliteiten in kaart te brengen

21 October 2018

Ode aan het kernkwadrant: een eenvoudige maar krachtige tool om je kwaliteiten in kaart te brengen

Als experte in learning & development heb ik al tientallen – zo niet honderden - modellen, technieken en tools de revue zien passeren. Mijn criterium om er een te gebruiken in een leertraject? Eenvoud en toepasbaarheid. Niemand zit te wachten op ingewikkelde constructies waarvoor je eerst een ellenlange bijsluiter moet lezen. Het model dat ik al jaren met stip het meest gebruik als het gaat over individu, team of organisatie ontwikkeling is het kernkwadrant van Daniel Ofman.

Deze topper kan je niet alleen gebruiken om stil te staan bij je eigen ontwikkeling of om een sollicitatiegesprek te doorstaan met glans, het helpt je ook om conflicten met collega’s of andere mensen in jouw omgeving bespreekbaar te maken. In teams kan het je helpen om complementariteit in kaart te brengen om elkaar te versterken. Een tool om nader te bekijken, me dunkt!

Kernkwadranten helpen je groeien als individu

Om vooral niet in een theoretische uiteenzetting over kernkwadranten te verzanden, geef ik je graag een voorbeeld van hoe dat er nu precies uitziet, zo’n kernkwadrant toegepast in de praktijk.Zelf ben ik nogal ‘gedreven’. Concreet betekent dat dat als ik iets in mijn hoofd steek, ik er ook alles voor zal doen om dat te bereiken. Sommige zouden het – ahum – ‘koppig’ noemen. Anderen dan weer ‘ondernemend’. What’s in a name? Zelf ben ik best trots op deze eigenschap, het helpt me om me vast te bijten in passieprojecten en het zorgt ervoor dat ik die ook uitzing tot het bittere einde.

Zo kreeg ik het bijvoorbeeld een aantal jaar geleden in mijn hoofd om 3 maand naar Azië te gaan rondtrekken. Alleen. En zo geschiedde. Ik droomde er ook van om te gaan ondernemen als learning & development expert. Het feit dat je deze blog leest is een gevolg van dat zot idee. Mijn gedrevenheid is een kwaliteit die me, met vallen en opstaan, helpt om die dromen te bereiken.

Ofman noemt dit een kernkwaliteit. Een kernkwaliteit inzetten kost je niet veel moeite. Het is iets wat je van nature goed kan. Het kost me geen enkele moeite om gedreven te zijn. Het gaat helemaal van zelf.

Ik moet me eerder inhouden om niet té gedreven te zijn. Het kost me letterlijk energie om mijn gedrevenheid te doseren. Maar, trop is trop en te veel is nog steeds te veel. Te veel van het ‘goede’ maakt dat je terecht komt in je valkuil. Voor mij betekent dat dat ik moeite heb om te stoppen en vaak ‘te hard’ blijf gaan. Met alle gevolgen vandien!

En die gedrevenheid uit zich nog op andere manieren. Zo heb ik het ook moeilijk met mensen die in mijn ogen ‘ongedreven’ of gelaten zijn. Vertoon je zo’n gedrag, dan kom je zonder pardon in mijn ‘allergie’- schuif terecht. Je allergie is dus het negatief tegenovergestelde van jouw kernkwaliteit.

Nochtans zit ook achter een allergie een kwaliteit, namelijk het positief tegenovergestelde van de allergie (kan je nog volgen?). Voor mij is dat bijvoorbeeld rustiger in het moment zijn en genieten van la dolce far niente. Of meer geduld hebben bij het verwezenlijken van mijn doelstellingen. Dat is dus mijn uitdaging. Hetgeen ik zou kunnen ontwikkelen om mijn kwaliteit nog beter in te zetten en niet in mijn valkuil terecht te komen.

Een kernkwadrant is iets heel persoonlijks, het vraagt om een zoektocht naar de juiste woorden die voor jou kloppen. Soms is het goed dit samen met iemand in te vullen, die je uitdaagt om het te formuleren tot het echt klopt voor jou.

Tip : Belangrijk bij het invullen is nadenken over de eerste kleine stap of actie die je kan doen om te oefenen op jouw uitdaging. Tracht het op die manier te formuleren dat je het ziet zitten om dit ook echt te gaan doen.


Conflict begrijpen en leren van elkaar met kernkwadranten

Van nature hebben we het meestal moeilijker met mensen die verschillen van ons. De kunst is om de verschillen te begrijpen en te herkennen en te zoeken hoe je elkaar kan leren niet in je valkuil terecht te komen of elkaar echt te helpen.

Als je je blauw ergert aan die ene collega die altijd erg gelaten vertelt over haar projecten, kan het nuttig zijn om je af te vragen vanwaar die allergie komt.

Tip: Dat kan heel makkelijk door jullie kwadranten naast elkaar te leggen en te bekijken waar jullie in elkaars energie komen. En welke kwaliteit er dan achter die valkuil zit.

Kernkwadranten als taal om makkelijker in gesprek te gaan 

In teams zorgt een kernkwadrant voor een heel toegankelijke taal, die ervoor kan zorgen dat het makkelijker is om te bespreken wat je ‘stoort’ in de samenwerking. Het helpt ook om complementariteit op te sporen en te zien wie elkaar waarin kan helpen. Want het zijn vaak de mensen die het meest van jou verschillen, die je het meest kunnen leren. Eens dit helder is, is het makkelijker om beroep op elkaar te doen.

Tip : Je kan ook een stap verder gaan en taken verdelen op basis van kernkwaliteiten. Iedereen kan bijvoorbeeld dezelfde kerntaken hebben en een aantal taken verdeel je puur op vlak van kwaliteiten. Bonus: dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van het werk maar ook de motivatie.

Het kernkwadrant als geheime wapen op je sollicitatiegesprek

Eens je een helder zicht hebt op je kwaliteiten en valkuilen aan de hand van kernkwadranten, ga je merken dat je steeds meer plekken vindt om het in te zetten.

Je kan het bijvoorbeeld ook tijdens sollicitatiegesprekken gebruiken als mensen vragen naar jouw valkuilen (de gevreesde ‘noem eens drie goede en drie slechte eigenschappen’-vraag!).

Tip: Verbind jouw valkuil aan de kwaliteit erachter en geef aan op welke manier je al stappen onderneemt om te leren balanceren.

Redenen genoeg dus om deze tool in de vingers te krijgen!

Meer weten over kernkwadranten, do’s & don’ts of andere nuttige tools ontdekken die je makkelijk kan inzetten voor jezelf, je team of organisatie? Hou dan zeker onze opleidingskalender in de gaten! Of neem vrijblijvend contact op voor een specifiek vraag rond leertools.

Ode aan het kernkwadrant: een eenvoudige maar krachtige tool om je kwaliteiten in kaart te brengen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x