4 redenen waarom je op je volgende teambuilding je wandelschoenen aan moet

17 september 2018

4 redenen waarom je op je volgende teambuilding je wandelschoenen aan moet

We zitten in een cirkel rond een rood tapijt. De muren zijn wit. Ik wiebel op mijn stoel. Toegegeven, ik heb nooit goed stil kunnen zitten. Ik heb last van lage rugpijn en  mijn maag begint ook lichtjes te rammelen. Twee dagen zijn we hier al, op onze teambuilding. De trainer legt uit hoe we beter kunnen samenwerken en wat hem is opgevallen tijdens ons jaarlijks teammoment. Ik vraag me stilletjes af of we nu eigenlijk een stap verder staan en kijk rond in de ruimte. De locatie is strak ingericht, erg mooi en toch merk ik dat mijn blik steeds afwijkt naar de grote boom in de tuin. Zijn bladeren wiebelen vredevol in de wind terwijl de zon reflecteert op het groen. Het geeft me een rustig gevoel… ik wil naar buiten.

Wandelcoaching: let’s go outside!

Als trainer probeer ik altijd zoveel mogelijk actieve werkvormen of teamuitdagingen te verwerken in het programma. Dat geeft me de kans om te observeren hoe teamleden met elkaar omgaan als ze samen een opdracht vervullen. Zo kunnen we spreken over iets wat we allemaal gezien hebben en dat maakt feedback realistischer en makkelijker.

Toen ik in mijn - nooit ophoudende - zoektocht naar nieuwe methodes wandelcoaching op het spoor kwam, was ik dan ook meteen enthousiast: wandelen en werken combineren, het leek wel een droom! Na twee stevige opleidingen en veel experimenteren ontdekte ik ook waarom het zo goed werkt.

De voordelen van wandelcoaching voor teams

Ik wilde met teams naar buiten en ontdekte onmiddellijk de effecten tijdens de tocht met het team van David. In de ploeg van David zat de laatste tijd een kink in de communicatie-kabel: discussies verliepen stroef, teamleden hielden er verschillende meningen op na en vonden maar geen goede manier om die met elkaar te delen. Combineer dat met het feit dat dit team op korte tijd heel wat veranderingen had moeten slikken, en dan weet je dat een oplossing zich opdrong. De perfecte casus voor een dag coaching tussen het gebladerte.



1) Op wandel gaan met je team zorgt voor een informele sfeer waardoor je sneller tot diepgaandere conversaties komt. Als je naast elkaar wandelt, hoef je elkaar niet aan te kijken. Dat werkt drempelverlagend om op verhaal te komen.

Eigenlijk weten collega’s vaak weinig over elkaar en toch werken ze elke dag samen. Meer weten van elkaar schept een band en vertrouwen. Vertrouwen is een essentieel ingrediënt in samenwerking en een informele en ontspannende setting helpt hierbij.

Zo leerde ik al snel dat David een fascinatie heeft voor wegenkaarten en Bert en Tom ontdekten dat ze beiden houden van bergwandelingen. Gek dat ze dat na 12 jaar samenwerken niet van elkaar wisten. Ze leken tevreden over deze gevonden overeenkomst en wandelden uitgelaten verder terwijl ze tips deelde over hun top-tochten. 

2) Wandelen heeft een positief effect op welbevinden en gezondheid. Endorfines stromen en het stresshormoon daalt. Wandelen is dus een gezonde manier om met elkaar in gesprek te gaan over de samenwerking. De meeste teams staan onder druk en let’s face it, that’s not gonna change. Ik ben ervan overtuigd dat het daarom belangrijk is om soms even afstand te nemen in een setting die rust brengt.

Bij het team van David was dat niet anders. Het team was betrokken in 3 structurele veranderingen. Niet alleen had die impact op de strategie en de rol invulling. Maar ook had zijn team in 3 jaar tijd al 3 verschillende leidinggevenden gehad. Het team was moe en wist dat het einde nog niet in zicht was. Het deed hen zichtbaar deugd om actief samen te zijn in de natuur. Voor de nabespreking wilden ze zelfs niet meer naar binnen!

3) De natuur inspireert enorm. Een wandeltocht in een inspirerende omgeving brengt het team in een setting van oplossingsgericht denken. Tijdens een wandeltocht in de natuur worden al je zintuigen geprikkeld en zie je continu andere beelden die kunnen inspireren. 

Met David en zijn team wandelden we een tocht van 10 km. We komen voorbij een akker, steken 2 brugjes over, passeren een prachtig bloemenveld en eindigen in een bos met veel mooie en diverse bomen. De natuur zit vol metaforen en beelden. Bovendien zijn de kleuren en vormen in de natuur minder vermoeiend om naar te kijken. Dat zorgt voor rust. 

We hebben het over de veranderingen in het team en hoe moe ze hen maken. ‘Veranderen is het nieuwe normaal’, zegt Mieke. Het is zoals de seizoenen. Je weet dat ze elk jaar veranderen en er is een soort zekerheid dat er na elke winter ooit weer een zomer komt. Rondkijken hoe de natuur hiermee omgaat geeft inzichten om van te leren.

4) Wandelen helpt om stappen te zetten. Letterlijk én figuurlijk dus. Tijdens de wandeltocht daag ik het team uit om de verschillende facetten van hun samenwerking bespreekbaar te maken. Aan de hand van een aantal concrete challenges krijgt de ploeg ook de kans om hierop te oefenen tijdens een wandeling in een veilige context en nadien te bekijken wat ze hiervan willen mee nemen. 

De ploeg van David wil leren constructief discussiëren en meer uitkomen voor verschillende meningen. Vooral in de huidige context is dit belangrijk. Ze moeten snel kunnen schakelen en een directe manier van communiceren is meer dan wenselijk. Op het einde van de dag blikken we terug op de tocht die we samen aflegden en vatten we de leerpunten die de ploeg wil meenemen naar de werkvloer samen.

 

Wandelen werkt!

Wandelcoaching is dus niet zomaar vrijblijvend wat gaan rondhuppelen in het bos en fluffy praatjes houden. Wel integendeel! Het is een methode die telkens weer concrete handvaten oplevert voor een team en die tot actie leidt.

Na een jaar actief aan te slag te gaan met groepen in de natuur weet ik het wel: ik hou mijn wandelschoenen nog even aan en ga voorlopig niet meer samen 2 dagen op een stoel zitten. Het inzicht dat je als ploeg beter meer naar buiten gaat samen krijg je er gratis bij. 

Er zijn trouwens heel wat dingen die je wandelend kan doen: functioneringsgesprekken, vergaderingen, brainstormsessies, …. The sky is the limit! ;-)

Meer weten over de kracht van wandelcoaching en hoe het ook jouw team kan doen groeien en bloeien?

Lees hier over ons wandelcoaching aanbod of neem contact op en we zetten meteen een en ander op een rij.

4 redenen waarom je op je volgende teambuilding je wandelschoenen aan moet

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x